Windows-elemek és kurzor nagyítása - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - SolarPC

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Windows-elemek és kurzor nagyítása

Hasznos cikkek
Van, aki napi 8 órát vagy ennek akár másfélszeresét számítógép előtt tölti, munka és kikapcsolódás miatt. Nagyon fontos, hogy a számítógép (legyen az asztali vagy laptop) kijelzőjének méretéhez igazítsuk a megjelenített elemek méretét.
Néhány évvel ezelőttig ez nem jelentett problémát, hiszen az általánosnak mondható 1280x800-as és 1366x768-as felbontásokon minden kényelmesen látszódik. Egy nagyobb, 1920x1080-as (FullHD) felbontású kijelzőn viszont már gondot okozhatnak a kisméretű ablakok, az aprócska Start menü és a parányi kurzor.
Mit lehet tenni akkor, ha esetleg kevésbé jól látó nagyszülőd vagy látássérült barátod szeretné használni a laptopod? Van megoldás!
Ahhoz, hogy egy nagy felbontású kijelzőn is jól látszódjon minden, meg kell ejtenünk néhány beállítást. Kezdjük az egérmutató méretének beállításával.
NAGYOBB KURZOR BEÁLLÍTÁSA
A beállításhoz meg kell nyitnunk a Vezérlőpultban az egér beállításait tartalmazó ablakot. Ezt az alábbi módon teheted meg:
 
Windows 7-ben:
 
Nyisd meg a Start menüt, és gépeld be: „egér”
 
Windows 8-ban:
 
Nyomd meg a Start gombot és gépeld be: „egér”, és kattints arra, amelyik mellett egy egér ikonja jelenik meg (ne csábulj rá a Könnyű kezelési egérbeállításokra!), ha ez nem jelenne meg, akkor írd be ugyanide: „Vezérlőpult”, majd kattints a Vezérlőpult feliratra. Itt a jobb felső sarokban lévő keresőbe írd: „egér”
 
Windows 10-ben:
 
Írd a keresőmezőbe: „egér” és válaszd az Egérbeállítások módosítását, majd a megjelenő ablakban az Egér további beállításai opciót.
Most pedig bármelyik Windows-t is használod, az alábbi ablakot kell látnod, ami az Egér tulajdonságai névre hallgat. Itt a második fület, a Mutatókat válaszd ki, ahol a legördülő listából tudod kiválasztani az új kurzor sémát.
A séma tartalmazza a kurzorok összes variációit, így azokat nem kell egyesével megváltoztatnod. Létezik invertált, fekete színű, és a klasszikus formájú kurzor is, ezeknek pedig egyesével három mérete: normál, nagy, óriás.
A menüből kiválasztott séma az OK gomb megnyomása után lép életbe, ekkor mentődnek el a beállítások. Ha ki szeretnéd próbálni előtte, akkor az Alkalmaz gomb megnyomásával nyitva tarthatod az ablakot és megnézheted milyen az új kurzor élesben.
KÉPERNYŐ ELEMEINEK NAGYÍTÁSA
A képernyő elemeinek (Start menü, Tálca, ablakok) méretezése is lehetséges, ha az egérmutató nagyobbra vétele nem lenne elegendő. Ezt megteheted az alábbi módon:

Windows 7-ben és Windows 8-ban:
 
Kattints az asztalon egy üres pontra jobb gombbal és a Képernyőfelbontás lehetőséget, majd „A szöveg és más elemek nagyítása vagy kicsinyítése” opciót válaszd. Itt a csúszka segítségével be tudod állítani a képernyő elemeinek méretét az alábbi értékekre: 100%, 125%, 150% és 175% (legutóbbit az egyéni DPI-érték beállításával lehet előcsalogatni).

Windows 10-ben:
 
Nyisd meg a Gépházat, majd a Rendszert, ott pedig a Kijelző lapot, itt pedig „A szöveg, az alkalmazások és más elemek méretének módosítása” csúszkával tudod állítani a képernyő elemeinek méretét. Ennek méretéke szintén 100%, 125%, 150% és 175% lehet.
A kiválasztás után néhány ablak mérete változhat, de ahogy a Windows is felhívja rá a figyelmed, a teljes változás érvénybe lépéséhez ki kell jelentkezned és vissza kell lépned a fiókodba. Ahogy észrevehetted, 100%-nál kisebb értéket nem lehet beállítani, így a képernyőd tényleges felbontásánál nagyobb képernyőterületet nem érhetsz el.
SZÜKSÉG VAN RÁ?
Elsőre szokatlannak tűnhetnek a nagyobb méretű ablakok és feliratok, de ha gyakran használja idősebb, kevésbé jó látással bíró szülőd, nagyszülőd a laptopod, akkor az Ő felhasználói fiókjába mindenképpen javasoljuk ennek beállítását! Nincs annál rosszabb, ha nem látni teljesen jól mi van a képernyőn.
Sőt, hiszed vagy sem, a fiatalabb generáció is hasznát veheti e beállításnak. A FullHD kijelzőkön még olyannyira nem, de a 2K (2048×1080), az UHD1 (3840 x 2160) és 4K (4096 x 2160) felbontású kijelzőkön már kihívás produktívan használni a Windows bármelyik verzióját nagyítás nélkül.
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz