Javítás és annak körülményei - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - SolarPC

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Javítás és annak körülményei

BGA Javítás
Javítás körülményei a gyakorlatban


A forrasztási folyamat legmeghatározóbb tényezője az ólmos (SnPb) vagy ólommentes forrasztóanyag használata. Az olvadási hőmérséklete az Sn/Ag ötvözetnek (96.5Sn/3.5Ag)  37°C-fokkal magasabb, mint az Sn/Pb- nek (63Sn/37Pb). Az ólommentes forraszanyag névleges olvadási hőmérséklete 220 °C fok, míg az ólmosnak 183 °C fok. 

Vannak azonban ettől magasabb olvadáspontú ötvözetek is, mint például 95Sn/5Ag forrasztóanyag  240 °C-foknál, míg az Sn/Ag/Cu 220-240 °C között van.

A kiválasztott hő profilban törekedni kell arra, hogy lehetőleg minimális időt töltsünk 220-240 °C között, de elegendően hosszút ahhoz, hogy rendesen megtörténjen a forrasztási folyamat. Az idő függ az alkatrész és környezete hő elvezető képességétől, tömegétől. A kisebb alkatrészek nem vezetik el a hőt olyan mértékben, mint a nagy teljesítményű félvezetők. A forrasztóállomás befogójára rögzített PCB mérete is befolyásoló tényező, például a mobil telefon másképpen viselkedik, mint az ATX-es alaplap.

Ólommentes forrasztáskor a csúcshőmérséklet ne legyen több mint 250 °C. Tapasztalatom szerint az alaplapok javításánál nem érdemes megközelíteni az említett csúcshőmérsékletet, mert a környezetben lévő alkatrészek károsodását eredményezheti.  Az előmelegítés mértékét a használt flux paramétereihez kell igazítani. Ezek szerencsére hasonló paraméterekkel rendelkeznek, így általánosságban elmondható, hogy 1-2 percet kell 150-200°C között tölteni, hogy megfelelő módon kifejtse hatását. Használat előtt nézzük meg a gyártó ajánlását. Ólommentes és ólmos forrasztáshoz használhatjuk ugyanazt a fluxot.

A maximális melegítési ráta 3 °C/s, de jellemzően 1-2 °C/s -el működnek a gépek, míg hűtéskor tipikusan 6 °C/s -el hűtünk. Ennél gyorsabban azért nem javasolt, mert az feszültség, mechanikai igénybevételt idéz elő a munkaterületen, a lassabb hűtés pedig rossz hatással van a forrasztóanyagra. 

Forrasztás után a felületnek jellegzetesen fényesnek kell lennie, a matt felület hibás folyamatra utal.A szervízben minden esetben REFLOW történik, hacsak nem indokolt egy REBALLING vagy megegyezés után a Chip cserélye.


 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz