Ezt minden laptop tulajdonosnak tudnia kellene... - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - SolarPC

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Ezt minden laptop tulajdonosnak tudnia kellene...

Hasznos cikkek
Vásárlónk, ezeket fontos tudnod!


Egy autószerelő barátom mesélte, hogy egy népszerű magyar TV-sorozat színésznője annyira elfoglalt volt a forgatások miatt, hogy a szokásos 15.000 kilométerenkénti olajcserére egyszer sem vitte el az autóját, csak akkor, amikor már komoly volt a baj. Amikor az autó egyszerűen nem indult el. Az autóban akkor már több, mint 100.000 kilométer volt. A kár nagyobb volt, mint gondolta, egy egyszerű rutin művelet többszörös elmulasztása több tízezres javítást vont maga után.
Tudtad, hogy a laptopodnak az évente egyszeri tisztítás legalább annyira fontos, mint az autóknál a kötelező olaj csere?


Nézzük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat...

1. Hogyan alakul ki a melegedés?

Talán nem is gondol rá sokszor az ember, de a laptopokra is igaz, hogy szinte minden része vonzza a port, és nemcsak kívül, de belül is porosodik, ami rontja az egyes elektronikai alkatrészek hőleadását. A probléma ezzel elsősorban, hogy a gép belsejében kialakult porréteg miatt egy idő után nem megfelelő a légáramlás, illetve sokan használják ágyban a gépüket, így a takaróról, párnáról felszívódó egyéb szöszök eltömítik a laptop ventilátorát és hűtését. A por túlterheli a ventilátort, ennek következtében az optimális hőmérsékletet úgy próbálja meg a készülék elérni, hogy a ventilátor fordulatszámát megemeli, (rosszabb esetben még így sem sikerül) és ez értelemszerűen jobban meríti a laptop akkumulátort is, illetve a ventilátor élettartama is csökken.

2. Milyen gondokat okoz a laptopodnak a melegedés?

Ha nem megfelelő a hűtés, a túlzott melegedés kezdetben lassulást, rosszabb esetben komoly károkat okozhat (pl. videókártya hiba), extrém esetekben a processzorban található védelem miatt a készülék lekapcsol, ami hosszú távon akár adatvesztéshez is vezethet.


Kíváncsi vagy, hogy nézhet ki a laptopod belülről, ha még soha nem volt kitisztítva?
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz