5 egyszerű tipp, hogy sokáig működjön a laptopod - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - SolarPC

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

5 egyszerű tipp, hogy sokáig működjön a laptopod

Hasznos cikkek
Bevallom, nem vagyok túl öreg, és az is lehet, hogy 20-30 év múlva már én is hasonlóan fogok a dolgokról vélekedni, de máig itt cseng a fülemben a nagyszüleim mondata: "Bezzeg az én időmben...". De be kell látnom, hogy van ami az utóbbi 20 évben valóban nagyon megváltozott: ma már nincsenek örökké tartó dolgok. (Mint a régi orosz rakéta porszívó.)
Egyik gyártónak sem érdeke, hogy örökké tartó dolgokat gyártson. A cél elsősorban az, hogy fogyasszunk, pár évig használjunk egy terméket (garancia idő +1-2 év), aztán jöhet az új, egy szebb, egy jobb.
 
Ezt úgy hívják: "fogyasztói társadalom".
 
És ez sajnos igaz a laptopodra is. De van pár trükk, amire, ha odafigyelsz, tehetsz azért, hogy hosszú évekig társad legyen a laptopod.
Ha neked sem mindegy, hogy csak 1-2 vagy akár 4-5 évig használod a laptopod, akkor ez a pár sor neked szól.
Nézzük mik a legfontosabb teendők...


1. Csillogjon-villogjon

A hordozható számítógépek ugyanazokat a részegységeket rejtik, mint asztali társaik, csupán jóval kisebb helyre összezsúfolva. Szűk szellőzőjáratok biztosítják a hűtőventillátor számára a friss levegőt. Ha ezek eltömődnek, akkor a szükségesnél nagyobb melegnek vannak kitéve a gépben lévő komponensek, amelyek nem csak a hatásfokukat csökkentik – effektíve lassabb lesz a laptop –, hanem a kipurcanásba is kergetheti az eszközt.
Míg az asztali gépeket relatíve könnyű szétszedni és kitisztítani, a laptopod belsőségeit a legtöbb esetben nem csak 2 csavar választja el tőled. Sűrített levegővel tüneti kezelés megoldható, de egy sok éve nem tisztított laptopnál ez nagyon kevés – sőt, adott esetben csak súlyosbíthatja a problémát.
 
Évi egy alkalommal szükséges a laptop teljes tisztítása.
 
Ehhez az utolsó alkatrészig szét kell szerelni a laptopod, és a részegységeket egyesével portalanítani. Továbbá a processzor és a hűtőborda közötti pasztázást is el kell végezni. Különösen fontos ezt a nagy melegek beállta előtt, tavasszal vagy nyár elején elvégezni. Egy ilyen tisztítás évekkel meghosszabbíthatja a laptopod élettartamát.


2. Tudjon lélegezni

Rengeteget számít, hogy belül és kívül is tiszta legyen a laptopod, de mit sem ér, ha ezt az állapotot hosszú távon nem tudod fenntartani. A laptop minden egyes alkatrésze szó szerint vonzza a port. Használd lehetőség szerint asztalon és ne ágyban a laptopod, ahonnan nem csak port, hanem egyéb szöszöket is felszívhat. Földön sem érdemes tárolni, ahonnan komplett “porcica család” költözhet a gépedbe.


3. Ne várd meg, amíg tönkremegy a merevlemez

A HDD, ismertebb nevén merevlemez igen könnyen tönkremehetnek, főleg ha váratlan leállásnak van kitéve – legyen az túlmelegedés vagy szoftveres probléma miatt. Gyakran előfordul, hogy alvó állapotban hordozott laptop merevlemeze azért megy tönkre, mert az olvasófej nem a parkoló állásban tartózkodik és egy-egy ütéstől végigszántja a lemez felületét. Így keletkeznek a hibás szektorok, amelyek adatvesztéshez és összeomló Windows-hoz vezetnek. Szerencsére van kéznél eszköz, amivel felderíthetőek és orvosolhatóak ezek a hibák.
A Windows 8 automatikusan javítja a fájlrendszer hibáit, de ha korábbi operációs rendszert használsz, akkor szükséged lesz a beépített Hibaellenőrzés funkcióra. Ez a funkció különböző vizsgálati módszereket kínál és javítani is képes a talált hibákat. Pár havonta javasolt egy teljes vizsgálat lefuttatása, engedélyezve a fájlrendszer és a szektorok hibáinak keresését, majd javítását. Sajnos ez több órába is telhet, és ha ezt a rendszer meghajtódon kívánod elintézni, akkor nem tudod közben használni a laptopod.


A Windows 7 HDD hibaellenőrzője

Hibaellenőrzés indítása

1. Nyisd meg a Sajátgépet/Számítógépet a Start menüből
2. Kattints jobb gombbal a kívánt meghajtóra és válaszd a Tulajdonságokat
3. Válaszd az Eszközök fület majd kattints az Ellenőrzés gombra
4. Gyors ellenőrzéshez "A fájlrendszer hibáinak automatikus javítása" opciót pipáld be
5. Mélyebb ellenőrzéshez a Szektorhibák keresése és kísérlet javításukra opciót is pipáld be

Ha az alaposabb vizsgálatot (és ezt a Windows-t tartalmazó merevlemezen) végzed, akkor ezt a legközelebb újraindításra ütemezi a gép. A Windows 8-ban hasonló módon tudod megnyitni a Hibaellenőrző ablakát, ahol tudatja veled, ha szükséges ellenőrzés. Ha nincs talált hiba, akkor is végezhetsz vizsgálatot.


4. Töredezettség elkerülése

A merevlemezek fizikailag több helyen is tárolhatnak egyetlen fájlt. Ez akkor szokott előfordulni, ha több éve használod a számítógéped és sok fájlt törölsz és hozol létre (töltesz le). Ilyenkor a fájl megnyitásához vadul kell cikáznia az olvasófejnek, ami nem csak lassítja a működést, de a HDD motorját is feleslegesen dolgoztatja. Szerencsére a Windows 7-től kezdve a háttérben automatikusan töredezettségmentesít a rendszer, hacsak ezt az opciót nem tiltottad le. Ezt üresjáratban szokta végezni a rendszer. Windows XP-nél ilyen funkció nincs, így ha XP-t használsz vagy csak biztosra szeretnél menni, akkor érdemes fél évente egy teljes töredezettségmentesítést végezni. A folyamat állapottól függően 20-60 percet vehet igénybe, ami közben használhatod a géped.

Töredezettségmentesítés végzése

1. Nyisd meg a Sajátgépet/Számítógépet a Start menüből
2. Kattints jobb gombbal a kívánt meghajtóra és válaszd a Tulajdonságokat
3. Válaszd az Eszközök fület majd kattints a Töredezettségmentesítés gombra
4. Válaszd ki a meghajtót és kattints a Lemez töredezettségmentesítése gombra


Végszó

A legfontosabb, hogy minden évben legalább egyszer ki legyen tisztítva a laptopod, illetve a saját érdekedben folyamatosan figyeld a merevlemez állapotát, mert nagyon bosszantó dolog tud lenni, ha a sok év alatt összegyűjtött emlékek egy pillanat alatt a semmibe vesznek. Ha odafigyelsz, sok bosszúságtól kímélheted meg magad, és a fenti tanácsokat használva tehetsz azért, hogy hosszú évekig társad legyen a laptopod. 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz