Hogyan gyorsítsd fel a Windowsod? - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - SolarPC

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Hogyan gyorsítsd fel a Windowsod?

Hasznos cikkek
Találkoztál már azzal a jelenséggel, amikor az egykoron gyors számítógéped megmagyarázhatatlan módon lelassult? Csak pár programot telepítettél, semmi extrára nem használod a laptopot, böngészel, néha 1-1 videót is megnézel rajta. És mégis... pár hónap után borzasztóan lassú lesz az operációs rendszer. Ismerős?
Az első tanács, amit ilyen esetben a legtöbben ajánlani szoktak, hogy fejlesszük, vegyünk a régi helyett újat. Természetesen ez is megoldás, sokat gyorsít egy SSD meghajtó vagy plusz 2 GB memória vásárlása, de vannak okosabb és ingyenes megoldások is. Ugyanis, nem öregszik el egy hardver, csupán túlterhelődik. És bizony mi terheljük túl.
Ha nem használod másra a laptopod, mint pár évvel ezelőtt, de mégis lassabbnak érzed, akkor a lenti sorok Neked szólnak. Van pár jó tanácsunk, amit, ha elolvasol, nem szükséges új laptopot venned, de még csak újra telepíteni sem. Csak kicsit gatyába kell rázni! A Windows alapos kitisztítása és egy kis nyomozás elegendő ahhoz, hogy új erőre kapjon a régi masina.
Nézzük mik ezek…

1. Kutassul fel a ludast

Gyakori eset, hogy egy rosszul megírt program visszafogja a számítógép teljesítményét. Lehet ez egy vírusírtó vagy egy túl nagyra nőtt internet böngésző.
A tettes megkereséséhez nyissuk meg a Feladatkezelőt.

A feladatkezelő megnyitása:

1) Kattints jobb egér gombbal a tálcán, és válaszd ki a menüből a „Feladatkezelőt”
2) Kattints az új ablakban a „Folyamatok” fülre
3) Rendezd a táblázatot a „Memória” és a „Processzor” értékekre is

Ezzel a módszerrel kiderítheted melyik program foglal le túlzottan sok memóriát és melyik az amely „elfogyasztja a processzoridőt”. Az első azért fontos, mert addig tud hatékonyan dolgozni a számítógép, ameddig rendelkezésre áll elegendő mennyiségű memória: itt tárolja ugyanis a program azokat az adatokat, amellyel dolgozik. Ha a fizikai memória elfogy, akkor a virtuális memóriához nyúl, ám az jóval lassabb, hiszen csak egy fájl a C: meghajtón. Tehát ha indítasz egy újabb programot miközben elfogyott a memória, akkor jelentősen lelassul a számítógép.
A processzor működéséből adódik a második tényező: A processzorod adott idő alatt csak meghatározott számú parancsot képes végrehajtani. Ha egy rossz program „szóval tartja a processzort, akkor nem tud nekünk válaszolni, mikor kérdezünk tőle”. Ha egyértelmű gyanúsítottat látsz, például kiugróan magas memória-felhasználást vagy processzoridőt bitorló programot, akkor az alábbi a teendő.


Folyamat kiiktatása: 


1) Kattints jobb egér gombbal a folyamat nevén
2) A lenyíló menüben válaszd a „Feladat befejezése” opciót

Mi számít kiugróan magasnak? 

Esete válogatja, de általánosságban elmondható, hogy a 200.000-300.000 K (200-300 MB) memóriánál többet felhasználó és a processzort tartósan 40-50% felett járató programok nem kívánatosak. Kivétel persze van. A tipikusan erőforrás igényes programok, mint képszerkesztők, modellező programok nem hibáztathatóak ezért. Ellenben, ha egy Firefox vagy Chrome memóriahasználata 500 MB fölé nő, akkor érdemes becsukni és újraindítani. Azt pedig, hogy újra ekkorára nőjön, úgy tudod elkerülni, ha egyszerre 3-4 fülnél többet nem tartasz nyitva böngészés közben.


2. Szelektáljuk az automatikus indulást

Az előzőhöz kapcsolódó probléma, hogy a legtöbb program kérdés nélkül elhelyezi magát az „Automatikus indítás” listába. Ez a lista azokat a programokat tartalmazza, amiket a Windows minden egyes bekapcsoláskor elindít. Pedig lehet éppen nincs is rájuk szükségünk!
Mert az természetese, hogy egy vírus írtó induljon el, de a képszerkesztő vagy a Skype nem feltétlenül szükséges, hogy automatikusan elinduljon. Ráadásul ezekkel a programokkal hipp-hopp megtelik a memória, és meg is van az oka, ha lassan működik a számítógép.

Az Automatikus indítás szerkesztése (Windows 7, Vista, XP):
1) Nyisd meg a Start menüt és gépeld be: „msconfig” majd nyomj entert
2) Kattints az „Automatikus indítás” fülre
3) A listában a pipákkal tudod kiiktatni az indítandó programokat, ami mellől kiveszed a pipát, az nem indul el.

Az Automatikus indítás szerkesztése (Windows 8):
1) Nyisd meg a Feladatkezelőt
2) Kattints az „Indítás” fülre
3) A listában szereplő programokat jobb egér gombbal kattintva tudod kiválasztani
4) Az „Engedélyezés” opcióval megengeded a programnak indulást
5) A „Leiltás” opcióval megtiltod a program indulását


3. Kapcsoljuk ki az Aerót

A Windows 7 nagyon szép félig átlátszó ablakokkal rendelkezik, de ezen opció bizony féktelenül habzsolja a memóriát és a processzor idejét is. Az Aero gyakorlatilag üvegszerű, áttetsző ablakokat eredményez. Ha szeretnél egy kicsit gördülékenyebb, folyamatosabb ablakkezelést, akkor ajánlom, kapcsold ki ezt, az Aero-ra keresztelt funkciót.

Az Aero kikapcsolása Windows 7-ben:
1) Az Asztalon bármely üres területen kattints a jobb egér gombbal és válaszd ki a „Személyre szabás” opciót
2) Kattints az Ablakok színe opcióra
3) Az „Átlátszóság engedélyezése” elől szedd ki a pipát
4) Mentsd a módosításokat


Végszó
A kevesebb, néha több. A számítógép belassulása tehát pár egyszerű trükkel elkerülhető:
 
ne fusson túlzottan sok program egyszerre.
 
Lehetnek ezek olyan alkalmazások, amelyek szem előtt vannak és olyanok is, amelyek megbújnak a színfalak mögött. A végeredmény szempontjából talán mindegy is: mindkét típus elszipkázza az erőforrásokat.
Egyszerre maximum 2-3 programot használjunk
, hogy megőrizzük a számítógép energiatartalékait. Laptopok esetében főleg lényeges tanács ez, hiszen
 
egy leterhelt laptop akkumulátora a megnövekedett áramfelvétel miatt gyorsabban is merül le.
Ha a fentiek beállítása után továbbra is lassúnak érzed a laptopod, akkor a legegyszerűbb és anyagilag is legkevésbé megterhelő megoldás a már korábban említett memória bővítése. Természetesen ez sem csodaszer, de az esetek több, mint 80%-ban érezhetően gyorsabb lesz tőle a laptop.
Üzletünkben ingyenesen beszereljük Neked a nálunk vásárolt memóriákat, amit a helyszínen meg is várhatsz (nem kell itt hagynod hozzá a laptopot).
Hogy milyen memória van a laptopodban, és hogy mennyibe kerülne a bővítése, abban a szervíz segít.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz