Hogyan induljon gyorsabban a laptopod? - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - SolarPC

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Hogyan induljon gyorsabban a laptopod?

Hasznos cikkek
Régebben úgy jártam dolgozni, hogy mikor beértem az irodába, akkor bekapcsoltam a gépem, majd elmentem kávézni és reggelizni. Mire visszaértem teljesen betöltődött a Windows, munkára kész volt. Te is emlékszel még erre a korszakra?

Manapság szerencsére sokkal gyorsabbak a számítógépeink, de még így is percekbe telhet, ameddig kialszik a folyton villogó HDD lámpa. Ha nem szeretnél SSD-t vásárolni vagy újratelepítéssel vesződni, akkor az alábbi sorok Neked szólnak. Néhány lépés csupán és drasztikusan csökken a boot (bekapcsolási) idő. Az alábbi tippek Windows XP-től egészen Windows 8.1-ig bármilyen rendszeren alkalmazhatóak.

A teszt alany a mindennapokban használt asztali PC-m, de a működés logikáját tekintve semmiben sem különbözik egy laptoptól.

A rendszer régen lett telepítve, az évek során számtalan programot telepítettem rá, töröltem le, sőt még frissítettem is tiszta újratelepítés nélkül Windows 8-ra. Sok szemét lappang egy ilyen rendszerben, amitől meg kell szabadulni. Belső hardver cserén is keresztül ment, driverek is cserélődtek, és habár töröltem őket, biztos voltam abban, hogy hagytak maguk után valamit, ha más nem, a Windows regisztrációs adatbázisában egészen biztosan.

Mielőtt bármit is tettem volna, lemértem a teljes bootolási időt: 1 perc és 22 másodperc. Ennyi kellett ahhoz, hogy előttem legyen a Windows, az asztal az ikonokkal, és ne töltsön semmilyen programot a gép, hanem tudjak vele dolgozni.

1. MSConfig, az öreg barát

A legkézenfekvőbb az automatikusan induló programok szelektálása: számtalan programcsomag telepít olyan segédprogramokat, amelyeket egyből betölt a Windows induláskor. Kiváltképp ilyen az Adobe Creative Suite programcsomag (a Photoshop is ennek tagja) vagy a Microsoft Office. Ha a számítógéphez kapott programokat is feltelepítettük, akkor ezek között is találhatunk felesleges darabokat. A Windows beépített Rendszerkonfiguráció nevű programját hívjuk segítségül ezek szortírozásához.

Ehhez a Start menü > Futtatás opcióját válaszd ki, és írd be:
„msconfig”, majd nyomj Enter-t.

Elsőként a harmadik fület, a „Szolgáltatások” névre hallgatót nyissuk meg.
Itt találjuk azon programmodulokat, amelyek nem önálló programok, a Windows bekapcsolásakor betöltődnek, és bizony van közöttük felesleges is. Az Adobe, AMD, nVidia, CyberLink, Steam, Origin, Google, Office, Windows Media Center, QuickTime, Catalyst kifejezéseket tartalmazó elemek mellől félelem nélkül kivehetjük a pipát: nem szükségesek indításkor, igény szerint bármikor indíthatóak. A Windows szót tartalmazó elemekhez ne nyúljunk: a helyes működéshez szükséges szolgáltatások (hang, internet-csatlakozás, stb).

A fenti csupán egy teljesség igénye nélküli lista, a saját számítógépedre telepített alkalmazások ismeretében ez tovább bővülhet, tégy legjobb belátásod szerint. Egy biztos, kárt tenni sem a számítógépben, sem a Windowsban nem tudsz tenni ezen elemek ki- vagy bepipálásával. Az itteni elemek ritkításával 16 másodpercet spóroltam magamnak. Ideje továbblépni a programokra.

A negyedik, az „Automatikus indítás” névre hallgató fülön találjuk azon programokat, amelyek minden indításkor kérés nélkül elindulnak. A legtöbb alkalmazás hajlamos kérdés nélkül betenni magát ebbe a listába, holott erre semmi szükség nem lenne, cserébe lassítja a számítógéped indulását. Az előző kifejezések listájából többet felfedezhetsz itt is, egészen nyugodtan távolítsd el a pipákat a sorok elől. Érdekes módon itt is jelen volt az Adobe Reader beépülő modulja, az AMD Catalyst óra mellett csücsülő kis ikonjáért felelős program és a Steam kilensprogramja is.

2. A BIOS-mágia

A számítógép – legyen az asztali vagy laptop – rendelkezik BIOS-al, az újabb típusok EFI-vel. Ezen szoftverek adják a számítógép legalsóbb rétegét, itt ellenőrzi a számítógép a rendszerkomponensek jelenlétét és helyes működését. Ismerős lehet régi motorosoknak bekapcsoláskor a floppy meghajtó jellegzetes berregése és a CD/DVD-meghajtó felpörgése. Ezek is az inicializációs folyamat részei, de kikapcsolhatóak, amellyel további 4-8 másodpercet faraghatunk a köridőn. Az opciót erre a BIOS-ban kell keresni, jellemzően „disable self-test” kifejezés a helyes találat.

3. A bűvös regisztrációs adatbázis és a temp fájlok

A Windows-hoz visszatérve ajánlott a regisztrációs adatbázisban hátramaradt programok, hardverillesztők (driverek) maguk után hátrahagyott, használaton kívüli szemetét kisöpörni. Erre a legkiválóbb, magyar nyelven is értő és ráadásul teljesen ingyenes program a CCleaner, amely csupán pár kattintással mindent elvégez nekünk.

A program két részre osztható: „Tisztító” és „Rendszerleíró”.

A „Rendszerleíró” opció alatt az „Elemzés” gombra kattintva átfésüli a több tízezer bejegyzésből álló katalógust, amelyet regisztrációs adatbázisnak nevezett el a Microsoft. Amennyiben elévült, érvénytelen bejegyzés(eke)t talál, az(oka)t összegyűjti és az elemzési folyamat végén listaszerűen felsorolja.

A „Tisztító” opció alatt a telepítések után hátramaradt fájlokat, felesleges ideiglenes fájlokat, és a böngészőnkben – legyen az Google Chrome, Mozilla Firefox, vagy akár Internet Explorer – található ideiglenes gyorsító tárat, beragadt „süti” fájlokat is kitisztítja, amely sok esetben a weboldalak hibás megjelenítését okozzák.

Az eredmény felszabadult tárhely és fürgébb bekapcsolás!

Kellemes végeredmény

A fenti lépésekkel a több mint 2 éve működő, kissé teleszemetelt, kissé lelassult, de belakott Windows-om sikerült gatyába rázni, és az eredeti 1p 22mp, azaz 82 másodperces indítást lefaragni 52 másodpercre, amellyel fél percet nyertem, így egészen pontosan 57%-al fürgébb minden bekapcsolás. Leírva talán ez nem tűnik soknak, de a gép előtt ülve, várva, hogy hozzá láthass a munkának, igencsak soknak tűnhet.

Jó munkát!
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz