6 tipp, ha kevés a hely a merevlemezeden - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - SolarPC

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

6 tipp, ha kevés a hely a merevlemezeden

Hasznos cikkek
Bármekkora merevlemezed legyen, biztosan be fog telni. Ezt a bölcsességet nem Konfuciusz mondta, de tőle is származhatna.
Az SSD-k korában pedig hatványozottan igaz a fenti kijelentés – ha állandó harcot vívsz a szabad gigabájtokért a gépeden, akkor ez a blogposzt Neked szól.


1. LEMEZKARBANTARTÓ

A legkézenfekvőbb, azonban még így is méltatlanul elhanyagolt Windows-funkció a Lemezkarbantartó.
Segítségével könnyen megszabadulhatsz a telepített programok által hátrahagyott telepítési- és átmeneti-fájloktól, a Windows Update maradékfájljaitól és még tucat más típusú szeméttől, ami csak foglalja a helyet a gépeden.

A Lemezkarbantartó futtatása:
1. Nyisd meg a Sajátgépet

2. Kattints a tisztítandó meghajtón (alapból a C: meghajtót akarod tisztítani) jobb gombbal válaszd a Tulajdonságokat

3. A tortadiagram mellett kattints a Lemezkarbantartó gombra

A Lemezkarbantartó használata két szintre bontható: az első szinten a böngészés átmeneti fájljai, naplófájlok, elmentett miniatűrök vannak, a második szinten pedig a rendszerfájlok, korábbi telepítés biztonsági mentése (
Windows.old mappa) és az ideiglenes Windows telepítési fájlok vannak.
A második szinthez rendszergazdai jogokkal férhetsz csak hozzá, de ha esetleg ilyennel nem rendelkezel, akkor is tudsz az első szinten tisztogatni.
A Lemezkarbantartó minden elemhez külön kiírja a törlés után felszabaduló tárhely méretét, az lista felett pedig a teljes potenciális felszabadítható hely méretét láthatod.


2. TÖRÖLD A TÁRHELYZABÁLÓ PROGRAMOKAT

Ha sok programot telepítesz a gépedre, akkor kevesebb helyed lesz. Triviális, nem? De hol látod azt, hogy egy adott program mekkora helyet is foglal?
Több módon is ki tudod ezt deríteni. Megnézheted a program mappájának tulajdonságait, esetleg emlékezhetsz a telepítéskor feltüntetett szükséges tárhelyre. A legegyszerűbb azonban a Programok és szolgáltatások Vezérlőpult-elemet futtatni.
Itt pofás táblázatba szedve találod az összes telepített programod, azzal a nem mellékes adattal kiegészítve, hogy mennyi helyet is foglal a merevlemezeden. A táblázatot természetesen tudod rendezni a program neve, mérete és a telepítés dátuma szerint.
Ahhoz, hogy könnyen kiderítsd mely program(ok) foglalnak legtöbbet a merevlemezedből, rendezd a táblázatot a Méret oszlopra kattintva, így a listában legfelülre kerülnek a legnagyobb programok. Ha pedig már nincs valamelyikre szükséged, akkor kattints duplán a program nevén és már indul is a program eltávolítása.
A Windows 10-ben a Gépház / Rendszer / Alkalmazások és szolgáltatások menüben ugyanezen programokat megtalálod és ugyancsak tudod rendezni őket méret szerint. Amit pluszban nyújt az új felület, hogy a Windows beépített applikációit is tudod innen törölni és telepíteni.


3. TORTA-DIAGRAMOT A LEMEZBŐL

Vizuális típus vagy? 

Scanner nevű programmal torta-diagramot rajzolhatsz a merevlemezedből. A torta szeletei az egyes könyvtárak, melyekre kattintva elmélyülhetsz a könyvtár-szerkezetben. A programból meg tudod nyitni az egyes mappákat, de akár rögtön innen is tudsz törölni (akár Lomtárba helyezni, akár véglegesen törölni).

Hasonló funkciót lát el a WinDirStat nevű program, ami blokkokra osztva mutatja be a merevlemezed, felette pedig táblázatban is láthatod azt, amit az ablak alján vizuálisan mutat be a program.


4. TÖRÖLD AZ ÁTMENETI FÁJLOKAT

A Lemezkarbantartó roppant hasznos tud lenni, de a nem Windows által kezelt programok maradék- és szemétfájljait nem takarítja ki. Ilyen célokra érdemes külsős programot segítségül hívni, ilyen például a
 
CCleaner Így például, ha Chrome-ot vagy Firefox-ot használsz, akkor az általuk hátrahagyott szemetet csak a böngészőn belül vagy a CCleaner-hez hasonló takarító-programmal fogod tudni törölni.

A CCleaner biztonsággal használható Windows 7-es és 8-as rendszereken, azonban Windows 10 alatt nem javasoljuk a használatát, mert az rendszerösszeomláshoz is vezethet.


5. CSÖKKENTSD A RENDSZERVISSZAÁLLÍTÁSRA SZÁNT TÁRHELYET

A rendszervisszaállítási pontok rengeteg helyet elfogyasztanak a merevlemezedből, így érdemes törölni közülük vagy pedig csökkenteni az erre elkülönített helyet a merevlemezeden.

Rendszervisszaállítás tárhelyének módosítása:
1. Kattints jobb gombbal a Sajátgépen és válaszd a Tulajdonságokat

2. Kattints az ablak bal oldalán a Rendszervédelemre

3. Válaszd ki a listából a Windows (C:) (Rendszer) meghajtót

4. Kattints a Beállítás gombra

5. A megjelenő ablakban a lemezterület-használat szekcióban a max. használható csúszkát állítsd be a kívánt értékre (5 GB elegendő)
Az ablakban egyébként fel van tüntetve az is, hogy jelenleg mennyi helyet foglalnak a lemezen a visszaállítási fájlok, ami jó viszonyítási alap a beállításhoz.
A rendszervisszaállítást teljesen ki is kapcsolhatod, ha rendelekezel más jellegű biztonsági mentéssel, amit külső merevlemezen tárolsz, így nem szükséges, hogy a C: meghajtódból vegyen el helyet ez a funkció.


6. EGYSZERI BEÁLLÍTÁSOK

A Windows egyes funkcióit kikapcsolva további szabad helyre tehetsz szert. Ezen funkciók név szerint a hibernálás, a virtuális memória mérete és az előbb tárgyalt rendszervisszaállítás.
● 
A hibernálás kikapcsolása:
hibernálás kikapcsolásával elveszíted a lehetőséget, hogy bármikor elmentsd az aktuális munkameneted a géped kikapcsolásával.
A hibernálás abban különbözik az alvó állapottól, hogy míg alvó módban áram alatt kell legyen a laptopod (roppant kis áramfelvétel mellett) hiszen a memóriában tárolt adatok elvesznének egyébiránt, addig a hibernálás a memória teljes tartalmát elmenti a C: meghajtón a hiberfil.sys nevű fájlba.
Ennek a fájlnak a mérete akkor, amennyi memória van a gépedben. Ha 8 GB memóriád van, akkor közelítőleg 8 GB méretű lesz ez a fájl.
● Virtuális memória:
A virtuális memória méretét csak akkor érdemes változtatni, ha sok memória van a gépedben, ugyanis a Windows ehhez nyúl, ha elfogyott a fizikai memória.
virtuális memória beállításáról korábban írtunk, itt pedig annyit tennék csak hozzá, hogy elegendő fizikai memória (4 GB-tól felfele) megléte esetén csökkenthető vagy akár teljesen ki is kapcsolható a virtuális memória.
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz